Bütün Öyküleri - Yusuf Atılgan

... babam okula verdi beni. Yıllarca sürdü bu. Hiç hoşlanmıyordum; arkadaşlarla itişip kakışmak, öğretmenleri dinlemek yüzünden elimde olmadan büyüyordum. Konuşmam yetmiyormuş gibi düşünmeye de başladım. En kötüsü buydu. Çoğu insanlar gibi düşünmeden konuşsaydım kimse bir şey demeyecekti; ama ben düşündüğümü söylemeye kalktım. 
Ceren'e Masal
Yapı Kredi Yayınları'nın "Bütün Yapıtları" alt başlığıyla büyük yazar ve şairlerin, tüm eserlerini yayımlaması sahiden takdire şayan. Zaten kalemleri ile herhangi bir zamana ait olmama niteliğine sahip, gelecekte de değerlerini koruyacağı bariz pek çok edebiyatçıyı bu şekilde okumaktan çok hoşnutum. 

Aylak Adam'dan sonra Yusuf Atılgan'ın okuduğum ikinci eseri oldu öyküleri. Bütün Öyküleri başlığıyla yayımlanan eserde öykü kitapları "Bodur Minareden Öte" ve "Eylemci" ile masal kitabı "Ekmek Elden Süt Memeden" bulunuyor. Toplamda 12 öykü ve 2 masaldan mürekkep kitap, Atılgan'ın diline bir kez daha hayran bırakırken, kendisinin öykücülük adına ne büyük bir değer olduğunu gözler önüne seriyor. 

Bay C.'nin müşkülpesentliği sebebiyle pek de kanımın ısınamadığı bir kitap olmuştu Aylak Adam. Tıpkı Tutunamayanlar gibi, edebi niteliğinden çok simgelediği karakter sebebiyle "romantik üzgünlerin" yersizce popülerleştirmiş olması da bunda etken olmuştu. Ancak öyküleriyle birlikte, Atılgan'ın kalemine saygıda kusur etmemem gerektiğine kanaat getirdim. 

Atılgan, hikayelerini kah bir tavuğun, kah bir delinin ağzından yazmış. Kadın, çocuk, leylek, ihtiyar... Bu çeşitlilikte bir anlatıcı seçimi, yazarın sadece başından geçenler ya da hayat tecrübeleri üzerinden değil, eşsiz bir gözlem yeteneğinden esinlenerek yazdığını görmemi sağladı. Bir tavuğun ağzından seslendirilen Kümesin Ötesi, gerçek bir ustalığın göstergesi -ki zaten bu öyküyle Tercüman gazetesinin yarışmasında ödül almış. 

Atay'ın da esinlendiği isimlerden biri olduğu bilinen Yusuf Atılgan, esas yetkinliğini psikoloji üzerine konuştuğunda gösteriyor: Tasvirleri, simgeleri ve kurgusuyla insan ve insan ruhu üzerine veciz sözler ediyor. Sadece bu yönüyle bile hayranlık uyandırıcı iken, kurgusu ile okuru peşinden sürüklemeyi, zaten çoğu kısa olan öykülerini tek solukta bitirme isteği uyandırmayı çok iyi başarmış. Hadsizlik etmek istemem ama neredeyse "kusursuz" diyebileceğim örnekler var hikayeler arasında. 

Daha fazla söz söylemeye gerek duymuyorum; öyküleri seviyorsanız, bu değeri hacminden kat kat büyük kitabı mutlaka okumalısınız. 

Bütün Öyküleri - Yusuf Atılgan, Yapı Kredi Yayınları - 124 s.

7 yorum:

  1. Yusuf Atılgan kesinlikle daha fazla okunmayı ve kendini bu yolla tanıtmayı hakediyor. Ben de Aylak Adam'dan sonra okuyup daha fazla tanıyamadım onu. Devam etmeli okumaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle; zaten oldukça hafif bir külliyat bırakmış ardından Atılgan, tereddüt etmeden okunası...

      Sil
  2. Beğeneceğine emindim. :) Bir de bi şey dicem. Şu en altta kitapla ilgili bilgi veriyorsun ya oraya basım tarihini de yazsana bundan sonra. Merak ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh tabi, insan senin gibi Atılgan hayranı olunca biliyor tabi =)
      Elimdeki basımın mı basım tarihini söylüyorsun değil mi? Yanlış anlamadım yani? Eklerim bundan böyle, tamamdır!

      Sil
    2. Evet pek tabii onu diyorum. :) Teşekkür ederim!

      Sil
    3. "3. baskı - Ocak 2002" imiş bu kitap.

      Sil
    4. Teşekkürler, eski bi baskı olduğunu tahmin etmiştim. :)

      Sil