Granta Dergi

Çelişkilerin başkentidir İstanbul. Kendinden menkul bir memleket. Hiçbir kavme tam olarak yar olmamış, o yüzden herkesin bir yerinden sahiplendiği ve asla tamamen kendisinin olmayacağını bildiği bir aşıktır. Birbirine kutup diye sunulanları bile yan yana getiren büyücüdür o. Bir yanıyla devasa bir şehirdir İstanbul, diğer yanıyla bir tiyatro dekoru.

Karin Karakaşlı - Kimliğim Değil Kendim...

Edebiyat severleri heyecanlandıran bir gelişme geçtiğimiz mayıs ayında yaşanmıştı ki, hemen ardından patlak veren Gezi olayları sebebiyle biraz arada kaynadı: 1889 yılında Cambridge Üniversitesi'nde kurulan ve Amerika’daki New Yorker’la beraber dünyadaki en itibarlı edebiyat dergileri arasında sayılan Granta, mayıs ayında Türkiye’de yayın hayatına başladı! Dünyanın birçok dilinde ve on ülkesinde yayımlanan derginin yerel ayağı Granta Türkiye'nin yayıncısı ise Everest Yayınları.

Derginin namına dair fazla söze gerek yok; Gabriel Garcia Marquez'den Milan Kundera'ya pek çok yazarın eserleriyle yoluna devam ederken Zadie Smith gibi yeni yazarları da edebiyat dünyasına kazandıran bir dergi Granta. Şahane bir karşılama yazısıyla okura merhaba diyen Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal'ın ifadeleri ise okurları heyecanlandıracak cinsten: "Her şeyden önce bunca dilde yayımlanmış tüm Granta sayılarının arşivini özgürce kullanabilmek olanağı büyük bir zenginlik. Her ülkenin seçkin editörlerinin hazırladığı sayılarda yer alan yepyeni yazarları Türkçeye özgürce taşıyabiliyoruz bu işbirliği nedeniyle. Ama asıl iştah kabartıcı olan bizim arşivlerimizin de, bizim sayılarımızın da onlara özgürce açık olması. Böylece başka dillere Türk edebiyatının taşıyıcılığını yapma fırsatımız var."

Altı ayda bir yayımlanacak Granta Türkiye'nin ilk sayısında ele aldığı tema; Kimlik. Aslında klişeleşmeye yüz tutmuş bu konu, "Yalın olanı, hep söylenmiş olanı bir kez daha tazeleyip taze bir sesle yeniden söylemek ve yeniden tartışılabilir kılmak gerekir" söylemiyle, Utku Lomlu imzalı oldukça cesur ve bir o kadar da enfes kapak tasarımıyla sunuluyor okura. 

İlk sayıda yer alan isimler şöyle: Ahmet Tulgar, Ayşe Düzkan, Foti Benlisoy, Yasemin Çongar, Karin Karakaşlı, Yekta Kopan, Urvashi Butalia, V. V. Ganeshananthan, Martin Amis, Tahmima Anam, Vanessa Manko ve Salman Rushdie. Ayrıca Zihin Haritaları üst başlığıyla Osman Bozkurt'a ait fotoğraf serileri ile Selim Cebeci, Kasım Koçak ve Komet imzalı çizimler, resimler ve fotoğraflar da dergide yer alıyor.

Hakkıyla yerine getirilen konseptler, tematik oluşumlar oldum olası ilgimi çekmiştir. Granta bu konuda beni oldukça tatmin etti; metinlerin ve hatta diğer eserlerin temayla uyumu enfes. Bu uyumun yanı sıra metinler de (en azından pek çoğu) başlı başına doyurucu bir nitelik taşıyor. Baskıda yenilikçi ve kaliteli bir anlayışla yaklaşmış Everest; kitap kalitesinde ve ebatlarında bir dergiyle uzun ömürlü, rahat okunabilir bir iş çıkarmışlar ortaya. Dergide bir tek eserlerin künyesiz olmasının eksikliğini hissettim; eserin hangi tarihte, nerede yazıldığı; yabancı yazarların hangi ülkeden oldukları gibi bilgilerin yazının sonunda veya başında yer alması faydalı olurdu kanaatindeyim. (Derginin sonunda Katkıda Bulunanlar başlığıyla tüm sanatçıların kısa birer biyografisinin bulunduğunu not düşeyim.)

Altı aylık yayın süresini biraz "insafsız" bulsam da Granta, merak ve hevesle takip edeceğim bir dergi olacak. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunarım; ömürleri uzun olsun!

Hamiş: Bu arada Yalnızlar Mektebi'nin 3. sayısı raflardaki yerini aldı! Bu sayı hakkında detaylı bilgi için buradan, satış noktaları için buradan ve dergiye ulaşamayanlar için yapılan güzelliğe göz atmak isterseniz de buradan buyurun.

4 yorum:

  1. Granta'nın ilk sayısını değil ama ikinci sayısını edindim, Vusat O. Bener, Haruki Murakami röportajı ve Orhan Pamuk'la ilgili yazılarını gerçekten çok beğendim, içindeki şiir ve hikayeler de gerçekten güzeldi, kısacası benim için oldukça doyurucu bir dergi oldu:) 6 aylık yayın süresi nedir bu arada?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Granta 6 ayda bir yayımlanacak, ikinci sayısı Ekim'de çıkacak bir dergi bildiğim kadarıyla. Tahmin ediyorum ki Granada ile karıştırdınız? =)

      Sil
    2. Evet sanırım:)) ama iki dergi aynı zamanda çıktı galiba?:)

      Sil
    3. Evet evet, hatta sizin gibi karıştıran pek çok insan oldu, oradan tahmin ettim ben de. Granta'ya da bir şans verin derim bu arada =)

      Sil