Şeytanın Çocuğu - Jerry Coyne

Benim hikayem, bir tek kişiyi bile adalet aramaya yüreklendirirse, bu kitap amacına ulaşmış demektir. 
Çocuk istismarı, ne yazık ki fazlasıyla aşina olduğumuz bir konu: Kreşlerde, bakımevlerinde, yetimhanelerde hatta kimi zaman sıradan evlerde şiddete maruz kalan çocuklar hakkında haberler görmüşlüğümüz çoktur. Savunmasız yapıları ve istismara açık duruşlarıyla hayata en zor başlangıçlardan birisini yapan kahramanlardır onlar. 

Jerry Coyne da bu kahramanlardan birisi; henüz üç aylıkken dört kardeşiyle beraber Katolik rahibeler tarafından işletilen Nazareth House isimli bakımevine bırakılan, ergenlik dönemini ise davranış bozukluğu olan çocukların gittiği bir yatılı okulda geçiren Coyne, tüm bu süre içerisinde sürekli cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalmış. Bu deneyimlerin yetişkin hayatını da davranış bozuklukları ve kabuslarla işkenceye çevirmiş olması, bir gün başarısızlıkla sonuçlanan kendini öldürme girişiminin sonunda hukuki olarak hakkını aramaya yöneltmiş Coyne'u. Kitabın ismi ise bakımevinde gördüğü şiddet esnasında rahibeler tarafından kendisine takılan isimden geliyor: Şeytanın Çocuğu


İşin en acıklı tarafı ise tüm bunların kurgu olmaması; anlatılanlar bizzat Coyne'un gerçek yaşam öyküsü. Kitabı okurken rahatsız olmamak mümkün değil; Coyne, durumu dramatize etmeden, abartmadan, sadece gerçekleri yazma yoluna gittiğinden -edebi açıdan fazlasıyla basit olmasına rağmen- oldukça etkili bir okuma deneyimi sunmuş okura. En etkileyici kısmı ise tüm bu yaşananlar neticesinde kendisinin bir gün hakkını aramaya karar vermesi. Biraz fazla kısa bulmuş olsam da, bu kararı alma ve hukuki savaş süreçlerinin işlenmiş olması da tatminkar bir son olarak yer almış eserde.

Edebi açıdan elbette beklentileri yükseltmek yersiz olurdu, bu konuda şaşırtmadı. Dil ve çeviri için de değinmeye değecek bir nokta yok. Okurken keyiflenmek pek mümkün olmasa da "keyiflik" olarak nitelendirebileceğimiz hafif bir kitap, okuma deneyimi açısından keyifli en azından; duygusal ve akıcı... Bu özellikler kulağınıza hoş geldiyse okuyunuz derim. 

Şeytanın Çocuğu - Jerry Coyne, Trend Yayınevi - 264 s.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder