Roman Kahramanlarının Robot Resimleri

Romanların olmazsa olmazıdır karakter tasvirleri; yazarlar, "Çıkık elmacık kemikleri, alabros kesilmiş saçları, sivri burunlarıyla" okuyucunun zihninde canlanmasını ister karakterlerinin.

Brian Joseph Davis isimli bir sanatçı, karakterlerin dış görünüşünü anlatan tasvirlerden yola çıkıyor ve polis tarafından kullanılan kompozit-robot resim yazılımından faydalanarak roman kahramanlarının robot resimlerini yayınlıyor. The Composites adını verdiği tumblr adresinde Lolita'nın Humbert Humbert'inden, Madam Bovary'e; Muhteşem Gatsby'nin Daisy Buchanan'ından, Tom Ripley'e kadar pek çok "ünlü" karakterin düşündüğünüzden daha da ürkütücü robot çizimine ulaşabilir, karakterlerin anlatıldığı paragraflara göz atabilirsiniz. 

Ayrıca takipçilerinden de hangi karakterin robot resmini yapacağı konusunda fikir alan Davis, bir bildirisinde Sallinger hayranlarını üzecek şu açıklamayı yapmış:
"Maalesef Holden Caulfield bu sitede olmayacak. Kendisini betimlediği bölümden elde edilen bilgi 'Asker traşlı' olduğuyla limitli.  Aynı durum Kilgore Trout için de geçerli ve bir Vonnegut hayranı olarak ben biliyorum ki kendisi tasvire karşı ustalara yaraşır bir yaklaşıma sahip. Bu yüzden lütfen yazarların üslup tercihlerine saygı gösterelim ama diğer önerilerinizi göndermeye de devam edin. "
Bir okur olarak bu durumdan vazife çıkartıp, "Türk Edebiyatı karakterleri için böyle bir çalışma olsa." diye düşünmemek elde değil tabi. Sevgili Arsız Ölüm'ün Dirmit'i, Puslu Kıtalar Atlası'nın Uzun İhsan Efenendi'si, Az'ın Derda'ları, Aylak Adam'ın Bay C.'si bu yöntemle birer yüze kavuşsa fena olmazdı hani...

Sizin robot resmini görmek istediğiniz karakterler hangileri olurdu? 

5 yorum:

  1. ben robot resimlerini görmek istemem doğrusu.. hayalimde canlandırmak daha güzel.. bazen filme çekilmiş romanları bile izlerken hayal kırıklığı yaşıyorum çünkü..

    YanıtlaSil
  2. kafamda canlandırdığım tiplerin robot resimleri görmeyi ben de istemem doğrusu:)

    YanıtlaSil
  3. Tartışmaya oldukça açık bir konu sahiden de; Emine Hanım'ın da değindiği gibi sinema uyarlamalarının bile okur açısından çoğu zaman hayal kırıklığı yarattığı göz önüne alındığında çok keyifli bir iş çıkmayabilir ortaya. Öte yandan yazarın, karakterini kafasında nasıl canlandırdığına şahit olabilmek bana çok da kötü bir fikir gibi gelmiyor. Çelişkilerdeyim vesselam! =)

    YanıtlaSil
  4. Millenium serisinin Lisbeth'ini de çizmişler ve şurada nasıl çizildiğini anlatıyor: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17104725

    YanıtlaSil
  5. ÇOK GÜZEL

    YanıtlaSil